skip to Main Content

Voor een mooie finish en een lange levensduur krijgt veel plaatwerk een oppervlaktebehandeling. Suplacon werkt daarom al jaren nauw samen met een aantal geselecteerde toeleveranciers van oppervlaktebehandelingen. Samen zorgen wij voor een kwalitatief goede uitvoering en een korte doorlooptijd.
Bovendien hebben wij aandacht voor een beschermende verpakking zodat uw product u bereikt zoals het ons magazijn heeft verlaten. U kunt voor de volgende behandelingen bij ons terecht:

Oppervlaktebehandelingen

  • Anodiseren

  • Poedercoaten
  • Natlakken

  • Thermisch verzinken

  • Beitsen en passiveren

  • Elektrolytisch verzinken

  • Harden

  • Elektrolytisch polijsten

  • Parelen

  • Sublimotion process

Anodiseren

Bij anodiseren worden aluminium producten voorzien van een oxide laag. Anodiseren wordt gedaan om corrosie tegen te gaan. Corrosie is het ongewenste aanslag op het metaal. Het anodiseren wordt gedaan met een elektrolytische behandeling. Anodiseren is in veel verschillende decoratieve kleuren mogelijk. De laagdikte van het anodiseren is ± 0 tot 50 micrometer.

anodiseren

Poedercoaten

Bij Suplacon kunt u uw producten ook laten poedercoaten. Poedercoaten wordt o.a. toegepast om uw plaatwerk producten corrosiebestendiger te maken. Daarnaast wordt het ook toegepast ter verfraaiing van een product.

Het poedercoaten gaat als volgt in zijn werking: Het poeder wordt met een
spuitpistool op het product verdeelt, door het magnetische veld blijft het
poeder kleven. Daarna gaat het product in de oven die op 180 graden Celsius
wordt verhit. Door deze bewerking wordt het poeder stroperig en vloeibaar. Als
dit allemaal is uitgevoerd dan dient het product te worden afgekoeld en zal het poeder gaan
stollen waardoor vervolgens het poeder een sterke beschermlaag heeft gecreëerd.

Voorbehandeling poedercoaten:

Voorafgaand aan het poedercoaten wordt er een voorbehandeling op de producten toegepast. Dit om te zorgen voor een optimale hechting van de poedercoat laag. Er zijn verschillende voorbehandelingen, waaronder:

  • Zinkfosfateren
  • IJzerfosfateren
  • Chromateren
  • Oxsilan
  • Beitsen
  • KTL/E-COAT
Voordelen poedercoaten:
  • Poedercoating kan corrosie beschermend werken
  • Poedercoating kan bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden en kan UV bestendig zijn.
  • Er komen geen oplosmiddelen vrij
Opmerking:

De producten moeten voorzien zijn van 1 of meerdere ophanggaten.

poedercoaten

Natlakken

Bij natlakken worden vloeibare producten op het metaal aangebracht die een organische deklaag vormen. Er zijn talloze mogelijkheden wat betreft kleur en glansgraden bij natlakken, ook is oppervlakte-effect mogelijk. Meestal worden er meerdere lagen verf op het product aangebracht, zodat er extra bescherming is. De lagen bestaan uit verschillende producten die ieder hun eigen werking hebben. Nat lakken heeft als voordeel ten opzichte van poedercoating dat er bij natlakken geen maximale maat voor het product is.

natlakken

Thermisch verzinken

Thermisch verzinken is een verzink methode die veel wordt gebruikt in de metaalwereld. Ook thermisch verzinken wordt gedaan om het metaal te beschermen tegen corrosie. Bij thermisch verzinken wordt een beschermende laag van zink op het metaal gevoegd door het product in een bad met gesmolten zink te dompelen.

Voordelen thermisch verzinken:

  • Bij thermisch verzinken is de dikte van de zinklaag vaak dikker op de randen en kanten wat gunstig is omdat het roesten hier vaak begint
  • De hechtingen zijn gegarandeerd goed en slijt bestendig
  • Doordat het product in een bad met gesmolten zink wordt gedompeld komt het zink ook in kleine holtes en is dus het hele product goed verzonken
  • Weinig kans op roestvorming omdat zink vaak dik op het product zit
  • Laagdikte ± 20 micrometer

Nadelen thermisch verzinken:

  • Het product wordt in een heet bad geplaatst, dunne producten kunnen daardoor vervormen. Daardoor is dit proces uitstekend geschikt voor de zwaardere constructies.
  • Het product moet in geval van holle ruimtes voorzien zijn van uitlekgaten.

thermisch-verzinken

Beitsen en passiveren

Bij Suplacon kunt u uw product ook laten beitsen en passiveren. Soms ontstaan er ongewilde verkleuringen na het lassen of andere bewerkingen, hiervoor is beitsen een goede oplossing. Beitsen is het reinigen van uw metalen product, dit wordt gedaan m.b.v. een chemisch proces. Beitsen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, de meeste voorkomende toepassing is door het product in een beitsvloeistof te hangen, daarnaast zijn er ook opties voor een beitspasta t.p.v. een lasverkleuring of spoeibeitsen, deze laatste behandeling wordt normaliter alleen toegepast bij zeer grote constructies. Na dat één van deze bewerkingen is uitgevoerd wordt het product gepassiveerd. Het product wordt dan voorzien van een passieve chroomoxide deklaag. Bij passiveren wordt het product in een bad met salpeterzuur gedompeld waardoor het zijn chroomoxide deklaag weer terugkrijgt en minder gevoelig is voor indringen van vuiligheid. Let op: beitsen is een technische toepassing en mag absoluut niet gezien worden als een esthetische oplossing.

Opmerking:
Het product moet in geval van holle ruimtes voorzien zijn van uitlekgaten.

Elektrolytisch verzinken

Je zou denken dat elektrolytisch en thermisch verzinken erg op elkaar lijkt, echter is dit niet het geval. Bij elektrolytisch verzinken is de zinklaag iets dunner en een koudere behandeling (maar wel sterk), thermisch verzinken wordt toegepast in een heet bad en is meer geschikt voor dikker constructiewerk. Hierdoor wordt er vaak voor plaatwerk producten gekozen bij elektrolytisch verzinken. Door middel van elektrolyse worden zinkionen op het product geplaatst. In tegenstelling tot thermisch verzinken wordt de binnenzijde bij elektrolytisch niet verzonken hierdoor is het minder geschikt voor holle ruimtes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kokerprofielen. De laagdikte van elektrolytisch verzinken is ± 12 micrometer.

Opmerking:
Het product moet in geval van holle ruimtes voorzien zijn van uitlekgaten.

elektrolytisch-verzinken

Harden

Harden wordt vooral gedaan om de slijtvastheid te verhogen. Hierdoor blijft het product langer mooi en gaat het langer mee. Er bestaan 2 soorten hardingsprocessen: quenchen en koud harden. Quenchen betekent afschrikken. Als het product erg warm is wordt het product ondergedompeld in koud water, hierdoor wordt het product als het ware bevroren waardoor het product hard blijft. Vandaar de naam quenchen. Bij koud harden nemen de metalen in hardheid toe door koude vervorming, dit kan bijvoorbeeld gebeuren door walsen of trekken.

Elektrolytisch polijsten

Bij elektrolytisch polijsten wordt er materiaal verwijderd van een metalen werkstuk. Vaak wordt dit gedaan op het product gladder te maken. Het metaal wordt verwijderd door het product in een bad met elektrolyt te plaatsen, dat is een bad met geleidende vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat oneffenheden verwijderd worden en het product gladder wordt. Vaak wordt het elektrolytisch polijsten gedaan bij producten die als functionele of decoratieve fungeren.

Opmerking:
Het product moet in geval van holle ruimtes voorzien zijn van uitlekgaten.

elektrolytisch-polijsten

Parelen

Bij het parelen van metaal wordt roest, vuil, gloei en giethuid, oude verflagen en wals verwijderd van het product. Met parelen worden deze oneffenheden van het product afgeschuurd. Met een compressor worden er kleine deeltjes tegen het oppervlak aan geschoten waardoor bijvoorbeeld de oude verflaag er afschuurt. Er zijn 2 verschillende manieren van parelen mogelijk bij Suplacon: keramisch parelen en glasparelen. Bij keramisch parelen worden er keramische bolletjes tegen het product aan geschoten. Door het keramisch parelen wordt er een glanzende gloed aan het product toegevoegd, dit maakt het hygiënischer en makkelijker om te reinigen. Met glasparelen worden er glazen bolletjes tegen het product aangeschoten om het product mooi en glad te krijgen, het glas schuurt tegen de ongewenste stukken aan om deze van het product af te halen.

Sublimotion process

Het Sublimotion process is een straalproces wat meestal wordt toegepast bij RVS producten. Dit proces is gelijk aan de resultaten van beitsen en passiveren, maar het brengt nog meer voordelen: Een verbeterde oppervlaktetopografie, optimale corrosiebestendigheid, gecontroleerde oppervlakte-peening, hydrofobe oppervlakte-eigenschappen en een Satijnen finish. Hierbij is dit proces uitstekend voor producten die voor de foodsector bestemd zijn.

Andere oppervlaktebehandeling wensen?

Door oppervlaktebehandelingen voor u te verzorgen, nemen wij u werk uit handen. Bovendien verkorten wij hierdoor de doorlooptijd omdat wij onze productie en die van onze toeleveranciers efficiënt op elkaar afstemmen.
Tijdens het transport beschermen wij de producten met een degelijke verpakking. Neem voor andere dan de genoemde oppervlaktebehandelingen contact met ons op. U specificeert uw wensen en wij verzorgen het voor u!

Back To Top