skip to Main Content

Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn verwerkt Suplacon een breed assortiment aan materialen. Staat het door u gewenste materiaal er niet bij, neem dan contact op met onze verkoop. Het materiaal kan door onze grondstofleveranciers vast en zeker geleverd worden.

Staal soorten

 • blanke staalplaat DC01
 • elektrolytisch verzinkte plaat DC01+ZE25/25-APC
 • thermisch verzinkte plaat DX51D+Z275-N-A-C
 • S235 plaat in zwarte en gebeitste uitvoering
 • sterktestalen zoals S355, S420, S650, S700
 • slijtvast staal zoals C45, 42MnV7
 • weervast staal zoals Corten

RVS soorten

 • RVS 304 in 2B-finish, geslepen folie of geborsteld folie
 • RVS 316L in 2B-finish, geslepen folie of geborsteld folie
 • chroomstaal RVS 430
 • RVS 321 / RVS 310 / RVS 316Ti

Non ferro

 • aluminium soorten 1SHH, AlMg1, AlMg3, geanodiseerd en 51ST
 • koper SF-Cu F24
 • messing CuZn36 F37

De eigenschappen van RVS 304

RVS staat voor roestvast staal. Dit betekent dat het staal niet of vertraagd zal gaan roesten. De oxidehuid van RVS zorgt ervoor dat de roestvorming vertraagd wordt of soms helemaal stopt. Het product kan in 2 gevallen toch gaan roesten, namelijk bij aanwezigheid van chlorides, of bij verontreiniging van het metaal door normaal staal dat wel roest. Bij RVS 304 is de kans op corrosie groter omdat RVS 304 erg gevoelig is voor chromoside en zuren. RVS 304 is goedkoper dan het andere metaal soort dat ook veel gebruikt wordt: RVS 316. Over het algemeen wordt RVS 304 meer gebruikt voor producten die binnen staan. RVS 304 kan ook wel buiten staan mits het in de juiste natuuromstandigheden staat. RVS 304 is goed lasbaar en vervormbaar, dit maakt het zeer interessant voor producten in huis.

De eigenschappen van RVS 316

RVS 316 is erg sterk en kan goed tegen ongunstige natuuromstandigheden. RVS 316 is dus beter geschikt voor producten die buiten staan dan producten die van RVS 304 zijn gemaakt. De eigenschappen van RVS 316 maken het erg geschikt om RVS 316 te gebruiken in de voedingsmiddelenindustrie of andere industrieën waarbij hygiëne erg belangrijk is.

Verschillen tussen RVS304 en RVS316

Het grootste verschil tussen RVS 304 en RVS 316 is dat RVS 304 minder goed tegen zuren kan. RVS 304 is daarom minder geschikt om buiten in ongunstige weersomstandigheden te plaatsen dan RVS 316. Ongunstige weersomstandigheden voor RVS zijn bijvoorbeeld dicht bij zee, omdat er hier veel zout en zuren in de lucht hangen. RVS 316 is beter bestand tegen ongunstige weersomstandigheden. RVS 304 wordt vaker binnen gebruikt, omdat het goedkoper is en daar niet is blootgesteld aan natuur omstandigheden.

Aluminium

Bij Suplacon bieden wij ook aluminium platen aan. Bij aluminium hoeft u ook niet bang te zijn voor corrosie omdat aluminium zichzelf afzet tegen corrosie. De combinatie van zuurstof en aluminium zorgt voor een oxide laag op het aluminium. Alleen als er vocht bij komt kijken kan er wel corrosie ontstaan, dit heet witroest.  Aluminium is duurzaam, weegt weinig (ongeveer één derde van staal) en er zijn veel verschillende mogelijkheden. Ondanks dat aluminium weinig weegt is het toch een sterk materiaal. Aluminium is een buigzaam metaal, dat makkelijk te bewerken is. Ook de oppervlaktebewerkingen zijn geen probleem op aluminium, het is bijvoorbeeld mogelijk om aluminium te laten poedercoaten. Aluminium wordt veel gebruikt in de luchtvaartindustrie als constructiemateriaal. Aluminium kan niet goed tegen warmte, want het wordt zachter als het wordt verwarmd.  Bij Suplacon wordt aluminium gesneden met de lasersnijmachine.

Staal WGW/KGW

KGW staat voor koudgewalst, dit is duurder dan WGW wat staat voor warmgewalst. WGW wordt vaak gebruikt bij grotere materiaaldikten. WGW komt er minder mooi uit te zien dan KGW omdat bij WGW er een grotere oppervlakteruwheid is. Is het materiaal dunner dan 1,5 mm moet het product wel KGW worden, dit is omdat WGW staal in deze dikten niet verwerkt kan worden. KGW is erg gevoelig voor corrosie, hierdoor is een oppervlakte behandeling dus vaak nodig.

Hoge sterkte staal

In hoge sterkte staal zit weinig koolstof. Het wordt vooral gebruikt bij werkstukken waar het van het grootste belang is dat het stevig is, zoals bij kranen of bruggen. Hoog sterkte stalen kunnen ook worden gebruikt voor lichtere producten omdat het aantal vierkante millimeters bepaald of het product het aankan.

Messing

Messing wordt in de vorm van folie ook wel latoen of latoenkoper genoemd. Messing is een legering van zink en koper. Het wordt pas messing genoemd als er meer dan 15 zink bij het koper zit. Omdat de prijs van zink erg laag is kan messing erg interessant zijn in de metaalindustrie. Messing staat bekend om zijn hardheid en goede zelf smerende eigenschappen. Veel mensen weten dat koper schadelijk is, echter is het kopergehalte zo laag dat het niet schadelijk meer is. Messing is gevoelig voor spanningscorrosie, dit is een corrosieproces waarbij producten scheuren. Echter gebeurt dit alleen in ammoniakrijke milieus. Messing is goed te verspanen en er kunnen ook hoge toleranties zeer nauwkeurig worden vervaardigd. Messing is ook erg duurzaam aangezien +-85% van de messing producten wordt gerecycled.

Koper

Koper heeft een aantal voordelen, het is namelijk makkelijk te verwerken, erg buigzaam, koper gaat lang mee en heeft dus een lange levensduur, en koper is erg duurzaam omdat het volledig recyclebaar is. Koper hoeft verder niet bewerkt te worden, dus er zijn geen oppervlaktebehandelingen nodig.

Back To Top